CASA MEMORIALĂ A LUI KAZINCZY ȘI FRATER
Istoria casei memoriale "Kazinczy Ferenc și Fráter Lóránd" din Șimian. În 1991 a fost amenajată pentru prima dată o sală în amintirea lui Kazinczy Ferenc în clădirea fostei școali reformate situată în centrul comunei.
În aceeași clădire a primit loc și sala dedicată amintirii lui Fráter Lóránd în 1994. Cele două săli au existat aici până în anul 2005. În acest an administrația locală din Șimian a cumpărat un imobil unde au mutat obiectele din aceste două săli și au fost expuse împreună cu obiecte mai noi.
Această casă memorială nouă este considerată ca un monument de artă. Clădirea se află în centrul satului și este în formă de L. Nu se cunoaște data exactă a construirii acestei clădiri dar cert este faptul că a dost construită la ordinul lui Krajnik Ödön, cel care a fost și primul ei proprietar până la 1917. Atunci a cumpărat-o Schell Bauschlatt Ferenc care a deținut-o până în 1920, deoarece în acest an Roxin Tivadar a devenit proprietarul clădirii. După al doilea Război Mondial clădirea a devenit proprietatea familiei Moț și de la ei a cumpărat-o administrația locală în 2005.
Deci, după cum am menționat mai sus, în casa memorială sunt săli dedicate memoriei lui Kazinczy și Fráter. În prezent pot fi vizitate patru săli. În prima sală se află două plăci comemorative. În partea stângă se află placa comemorativă a lui Fráter care s-a aflat inițial la Szamosújvár cu inscripția:
" Aici a făcut serviciul militar între 1897 și 1904 FRÁTER LÓRÁND din Ip și Cheșereu căpitanul și locotenentul-major al fostei trupe regale de călărași honved, compozitorul popular, violonistul și cântărețul emerit. În memoria recunoscătoare: comunitatea orașului Szamosújvár, 1942."
Inscripția a fost completată în 1994 astfel:
"Repusă de comisia casei memoriale și de locuitorii Șimianului, 1994."
Tot în această sală se află placa comemorativă care cândva era pusă pe casa natală a lui Kazinczy Ferenc. Pe placă se află inscripția următoare: “În această casă s-a născut Kazinczy Ferenc, la 27 Octombrie, 1759, fondatorul nemuritor al noii proze maghiare."
În a doua sală sunt expuse documente personale și legate de munca lui Kazinczy, fotografii și alte obiecte . Sala a treia și a patra conține obiectele și documentele legate de viața familiei Fráter. În a treia cameră se află documentele personale ale lui Fráter Lóránd și ale familiei apropiate iar în ultima sală sunt expuse obiectele și documentele legate de istoria întregii familiei Fráter.
Muzeul este deschis atât în zilele lucrătoare cât și la sfârșitul săptămânii.

Program:
Luni-vineri: orele 10-16
Sâmbătă-duminică: doar pe baza anuntării prealabile a vizitei.

Contact:
Muzeul Memorial Kazinczy Ferenc, Fráter Lóránd si Csiha Kálmán Simian
comuna Simian, nr. 50
www.partiumimuzeumok.ro
E-mail: primaria.simian@cjbihor.ro
Telefon: (004) 0753 023 855 sau (004) 0259 356 172
Fax: (004) 0259 356 263
Persoana de contact: Csorba Terézia