Fráter Lóránd

S-a născut în 1872 la Șimian, ca al nouălea copil al lui Fráter Béla și al contesei Rhédey Júlia. A urmat școala în Lugoj și a studiat muzică în Debrețin. După cerința părinților el a terminat Academia Militară Ludovika. El a trăit în Kassa și în Târgu Mureș ca și ofițer tânăr.
El a făcut serviciul militar și în Cluj și Szamosújvár. Putem citi despre el următoarele, în ziarul Nagyvárad din 1930: „ El s-a prezentat prima dată în fața publicului din Budapesta în 1906. (.....) S-a aflat în Oradea de mai multe ori, a ținut un spectacol muzical în Teatrul de Stat Szigligeti în 1922. Înainte de a veni la Oradea, el a dat spectacol și în marile orașe din Statele Unite împreună cu celebra cântăreața de operă, Kőszegi Teréz. (.....) Într-o perioadă a fost și deputat la Săcuieni. El a fost vestit in parlament prin intervențiile sale dezghețate.”
Mai mulți membri ai familiei Fráter au jucat un rol important în istoria Transilvaniei și a Ungariei. În primul rând îl putem aminti pe călugărul Frater Georgicus alias Fráter György, care a fost episcopul Oradiei în 1534. În toamna anului 1540 el a fost cel care l-a încoronat pe János Zsigmond, regele Ungariei, și totodată el a început amenajarea principatului autonom din Transilvania. El a crescut copiii unei rude care a murit în bătălia de la Mohács, și ei au devenit mai târziu antecedenții familiei Fráter. Membrii familiei au primit proprietăți și nume de la toți voievozi care au urmat la rând: de la Báthory István numele Ippi, așezarea Roșiori Bihor și un blazon; de la Bocskai István au primit așezările Șilindru și Făncica; de la Báthori Gábor au primit așezările Rogoz, Csételek și Lunca Mărcușului; de la Bethlen Gábor au primit așezarea Voivozi. Astfel numele familiei a devenit: Ippi, Érkeserûi, Bélmezei și Rogozi Fráter.
Ca și o curiozitate putem aminti că familia Fráter este înrudită cu Madách Imre și familia regală din Anglia.

Program:
Luni-vineri: orele 10-16
Sâmbătă-duminică: doar pe baza anuntării prealabile a vizitei.

Contact:
Muzeul Memorial Kazinczy Ferenc, Fráter Lóránd si Csiha Kálmán Simian
comuna Simian, nr. 50
www.partiumimuzeumok.ro
E-mail: primaria.simian@cjbihor.ro
Telefon: (004) 0753 023 855 sau (004) 0259 356 172
Fax: (004) 0259 356 263
Persoana de contact: Csorba Terézia